Na ola umi le mutia i le po?

I le natura lautele, o loʻo i ai se laʻau ua manumalo i le faʻasalalauga lautele mo lona tulaga faʻapitoa o le tuputupu aʻe ma uiga faigata, ma o le bamboo. E masani ona ta'ua le ofe "mutia e ola umi i le po." I tua atu o lenei faʻamatalaga foliga faigofie, o loʻo i ai ni mealilo loloto o meaola ma meaola. O lenei tusiga o le a ave oe e suʻesuʻe mealilo i tua o le bamboo umi ma faʻamatalaina lona tulaga tulaga ese ma lona matafaioi i le natura.

1. Bamboo: o le “sauai” i laau afu

O le ofe, e pei o se laau kalama, pe a faatusatusa i isi laau, o lona uiga e sili ona iloga o lona tuputupu ae maofa ma le maualuga. I lalo o tulaga talafeagai, o nisi ituaiga o bamboo e mafai ona ola i le sefulu senitimita i le aso ma oʻo atu i ni mita le maualuga i totonu o nai masina. O lenei fua o le tuputupu ae o se vavega i le lalolagi o laau toto. O le a la le mea ua tupu maualuga ai le ofe ma o lo'o fa'avasegaina o se la'au la'au?

O le mea moni, e tatau ona tatou malamalama i le eseesega i le va o laʻau ma laʻau laʻau. O le xylem i totonu o laʻau o laʻau laʻau e le mafai ona fausia se ogalaau mafiafia ma malo, aʻo laʻau laʻau e lelei le atinaʻeina o le xylem ma ogalaau malo. E ui ina ola umi le ofe, ae e leai ni mama faaletausaga e pei o laau. Nai lo lena, o lo'o fa'apipi'iina i pona ofe ga'o se tele e feso'ota'i i fusi alava. O le mea lea e tupu maualuga ai le ofe ma o loʻo faʻavasegaina o se laʻau laʻau.

E te iloa la pe aisea e ola umi ai le ofe? E mafua ona o le tulaga ese o le tuputupu ae o le bamboo ma le fausaga o le tino. O le tuputupu aʻe o le bamboo e aʻafia i le "ituaiga tuputupu aʻe vave", o lona uiga, o le tuputupu aʻe e vave maeʻa i se taimi puupuu. Pe a pa mai le fago mai le eleele, e amata ona tupu aʻe i luga i se saoasaoa ofoofogia, e fai ai pea ni vaega fou ma lau. E le gata i lea, o le fausaga o le ofe e matua faapitoa lava. O lo'o faia i latou i le tele o fusi fa'aalava. O nei fusi alava e le gata ina maua ai le lagolago malosi, ae faʻapea foʻi ona maua e le bamboo le lelei ma le malosi.

1

2. O mea lilo fa'alenatura ma le si'osi'omaga i tua atu o le tupu a'e o le ofe

O le mafuaʻaga e mafai ai ona tupu maualuga le ofe e fesoʻotaʻi foi ma lona lava siosiomaga tuputupu aʻe. O le bamboo e fiafia e ola i se siosiomaga mafanafana ma susū, lea e aoga i le tuputupu ae ma le toe gaosia o le ofe. O le ofe e le maualuga le mana'omia o le palapala. E mafai ona ola lelei le ofe pe ose eleele leaga po o eleele lafulemu. O le mea lea e mafai ai ona fetuutuuna'i le ofe ma fa'atauva i le natura.

I le tulaga o le biology, o le malosi o le bamboo e tupu vave ma toe gaosia o se tasi lea o mea taua i le manuia o le fetuunaiga i le siosiomaga. E fa'atupuina le 'ofe e ala i le tu'ufa'atasiga o le fa'atupu fa'afeusuaiga ma fa'afeusuaiga. O le fa'atupuina fa'afeusuaiga e tupu fa'asaga i la'au i lalo o le 'ele'ele, e ta'ua fo'i o sasa ofe, lea e sosolo ma ola i le 'ele'ele e maua mai ai fa'ato'aga fou ma la'au. O le toe gaosia o feusuaiga e tupu mai i fugalaau ma fualaʻau, ae o le fuga o le ofe e seasea lava, ma o le taimi lava e fuga ai, o le a mafua ai le oti o le togavao atoa. O le toe gaosia o le asexual o le auala autu o le toe gaosia o le bamboo.

I le tulaga o le si'osi'omaga, o le a'afiaga o le bamboo i le si'osi'omaga e tele. O le televave o le ola o le bamboo ma lau lauolaola e maua ai le nofoaga ma meaʻai mo isi meaola. O le tele o manu e fa'alagolago i le ofe mo a latou mea e ola ai, e pei o panda lapo'a, isumu bamboo, ma isi mea. O a'a lelei a'a o le bamboo e mafai ona taofia ai le tafia o le palapala ma fa'atumauina ai le lafulemu o le palapala. O le bamboo e iai foi le aoga o le faamamaina o le ea ma le faatonutonuina o le tau. O le tele o laulaau ma lala i totonu o le vaomatua o le bamboo e mafai ona mitiia le carbon dioxide ma isi mea leaga i le ea ma faʻasaʻo ai le okesene ma le susu, ma faʻaleleia ai le lelei o le ea ma faʻaitiitia ai le vevela.

2

3. Tulaga tulaga ese o le bamboo ma lona sao i le natura

O le tulaga tulaga ese ma le matafaioi o le bamboo i le natura e le mafai ona le amanaiaina. Muamua lava, i le avea ai o se punaoa taua o le siʻosiʻomaga, o le bamboo e iai sona sao taua i le faatumauina o le paleni o le siʻosiʻomaga ma meaola eseese. O le i ai o le vaomatua e le gata ina maua ai nofoaga ma meaʻai mo isi meaola, ae faʻatonutonu ai le tau ma faʻasaoina le eleele ma le vai. Lona lua, o le bamboo e iai fo'i lona aogā tele i le sosaiete o tagata. O le bamboo e mama, malosi, ma umi ma e masani ona faʻaaogaina i le fausiaina, meafale, fai pepa ma isi fanua. O le bamboo lava ia e maualuga foi lona aoga faafomai ma mea teuteu. Sa tusia foi e tusisolo anamua le tele o solo e viia ai le ofe.

3

O lona fua fa'atatau o le tuputupu a'e ma le taua o le si'osi'omaga ua maua ai le vi'iga lautele. E ala i le malamalama loloto i mea lilo o meaola ma meaola i tua atu o le bamboo ma lona tulaga tulaga ese ma le matafaioi i le natura, e le gata ina sili atu le talisapaia ma le taua o lenei punaoa laʻau matagofie, ae ia faia foi se mea e puipuia ai le siʻosiʻomaga ma faʻaleleia le atinaʻe gafataulimaina. faia ni sao sili atu.


Taimi meli: Aukuso-24-2024