Le taua ma palasitika Fofo Fa'apipi'i e Sa'oloto

 Le taua ma palasitika Fofo Fa'apipi'i e Sa'oloto

E taua tele le sao o palasitika i le sosaiete i aso nei ona o ona uiga tulaga ese, ae o le gaosiga, taumafa, ma le lafoaia o palasitika ua mafua ai ni aafiaga le lelei i sosaiete, siosiomaga, ma le tamaoaiga. O le fa'afitauli o le fa'aleagaina o otaota o le lalolagi o lo'o fa'atusalia e palasitika ua avea ma se tasi o fa'alavelave tele o lo'o feagai ma tagata, fa'atasi ai ma suiga o le tau ma le leiloa o meaola eseese. E tusa ma le 400 miliona tone o otaota palasitika o loʻo gaosia i le lalolagi atoa i tausaga taʻitasi, ma o le gaosiga muamua o palasitisi e faʻamoemoe e oʻo atu i le 1.1 piliona tone i le 2050. O le gaosiga o le palasitika i le lalolagi atoa e sili atu nai lo le gafatia e lafoai ma toe faʻaaogaina, e oʻo atu ai i tau ogaoga o le siosiomaga ma agafesootai.

I le tali atu i lenei faʻalavelave, o loʻo tauivi se vaega e tetee atu i lapisi palasitika, ma faʻaalia ai le manaʻoga vave e foia le mataupu. O le a'afiaga o palasitika filogia i meaola ma meaola faanatura ua avea ma malosiaga i tua atu o le gaioiga e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o palasitisi ma saili ni auala gafataulimaina. O le faanatinati e tetee atu i le filogia o palasiti ua mafua ai le atinaʻeina o fofo fou, e aofia ai le faʻalauiloaina o le faʻapipiʻiina e leai se palasitika ma le faʻaogaina o pepa afifi pepa.

O se tasi o kamupani i luma o lenei gaioiga o le Estee Paper, lea ua taliaina le manatu o le faʻaitiitia o palasitika ma ua tuuto atu i le faʻataʻitaʻiina. Ua tetee le kamupani i le soona afifiina ma ua agai atu i le faaaogaina o mea faanatura e afifiina ato ato ma isi oloa. E tusa ai ma lenei tautinoga, ua fausia e Estee Pepa le tele o fofo faʻapipiʻi pepa, e aofia ai lola pepa afifi, pepa umukuka, ma pepa pepa, e tuʻuina atu ai i tagata faʻatau ni mea e faʻafeiloaʻi ai le siʻosiʻomaga i le afifiina masani.

O le suiga i lola pepa afifi ma isi auala gafataulimaina ose laasaga taua i le faʻaitiitia o aʻafiaga o le siʻosiʻomaga o le filogia. E ala i le filifilia o oloa faʻanatura e sui ai mea palasitika, e mafai e tagata faʻatau ona fesoasoani malosi i le faʻaitiitia o otaota palasitika ma le faʻasaoina o le siosiomaga. E le gata i lea, o le lagolagoina o pisinisi ua faia ni tautinoga poʻo le faia o gaioiga e faʻaitiitia ai palasitisi e mafai ona faʻateleina suiga lelei ma faʻamalosia le faʻaaogaina o faiga gafataulimaina i totonu o alamanuia.

Ole suiga ile fofo ole afifiina e leai ni palasitika e le gata ina fa'atalanoaina le mana'oga vave e fa'aitiitia le fa'aleagaina o palasitisi ae fa'atutusa ma le fa'amoemoe lautele o le fa'alauiloaina o le fa'atumauina o le si'osi'omaga. E ala i le amata mai le fa'apogai ma le mumusu e fa'aaoga oloa palasitika, e mafai e tagata ta'ito'atasi ma pisinisi ona faia se sao taua i le fa'aitiitia o le a'afiaga o le palasitika i luga o le paneta.

I le faaiuga, o le tau faasaga i le filogia palasitika e manaʻomia ai se taumafaiga tuʻufaʻatasia e faʻafeiloaʻi isi auala gafataulimaina ma faʻaitiitia le faʻalagolago i oloa palasitika. O le atina'eina o pepa fa'apipi'i pepa ma isi fofo fa'alelei e fai ma sui o se la'asaga taua mo le ausiaina o lea sini. E ala i le lagolagoina o kamupani e pei o le Estee Paper o loʻo tuuto atu i le faʻaitiitia o palasitika ma le ofoina atu o filifiliga faʻapipiʻi gafataulimaina, e mafai e tagata faʻatau ona saofagā i le taumafaiga a le lalolagi e faʻafefe ai le filogia ma puipuia le siosiomaga mo tupulaga o le lumanaʻi. E taua tele le fa'aauau pea o le fa'amuamua o le fa'aaogaina o fofo fa'apipi'i e leai ni palasitika ma galulue mo se lumana'i sili atu ona gafataulimaina ma leai ni palasitika.


Taimi meli: Sep-05-2024